Cum se realizeaza un put de pompare?
Saparea unui put pentru pompare cat mai aproape de linia centrala a sectiunii orizontale din subsol si cat mai adanc pentru coborarea panzei de apa freatica sub nivelul lucrarilor de aplicare a hidroizolatiei. Apa se pompeaza pentru a se mentine nivelul constant sub nivelul aplicarii de hidroizolatie. Se deshidrateaza fundatia cu un strat de drenaj prin aplicarea unui strat geotextil si apoi prin aplicarea pietrisului.
Stratul de pietris se recomanda a fi acoperit cu folie de poletilena pentru a nu patrunde material cu granulatie fina pe timpul betonarii placii subsolului. In loc de polietilena si beton se pot utiliza membrane care sa acopere pietrisul si care sa se toarne peste placa subsolului. In paralel se amenajaza si putul de pompare prin montarea de tuburi de ciment cu un diametru de 40-50 perforate inconjurate de traturi de geotextil si pietris, care vor functiona ca filru impiedicand patrunderea ,aterialelor in put.
Atunci cand vorbim despre subsolul unei cladiri deja existente dupa ce se monteaza tuburile de ciment se reface betonarea podelei in jurul lor, pentru a reface continuitatea placii de podea cu tuburile putului.
Aderenta betonului vechi la cel nou se va intari cu ajutorul unui strat de legatura din ciment nisip si adeziv plasitc.
La eventualele puncte de scurgere se deschid orificii de forma conica, avand o parte largita opusa sensului apei care se acopera cu mortar cu priza rapida. Dupa ce se copera punctele de scurgere apar puncte noi si apa gaseste iesirile imediat urmatoare. Pentru ca nu se stie niciodata cat timp poate sa continue operatia de acoperire a noilor scurgeri, sunt montate tuburi mici pentru rasuflare la orificiile deschise ce sunt astupate perimetric in jurul lor. Tuburile de rasuflare sunt conduse spre putul de pomapre pentru a se putea evacua apa colectata.