La fel ca si in cazul acoperisurilor, terasele au nevoie de o termoizolare eficienta care sa permita conservarea energiei necesare pentru incalzirea sau racirea spatiilor aflate dedesubt. In plus, pentru terase, se pune si problema utilizarii ca spatiu circulabil pietonal, ca terasa gradina, sau chiar ca parcare pentru autoturisme.

De-a lungul timpului au fost dezvoltate doua concepte de rezolvare a detaliilor specifice teraselor, care tin de ordinea de montare a termoizolatiilor si a hidroizolatiilor in cadrul acestui ansamblu constructiv.

Terasele uzuale sunt acelea in care materialul termoizolant se dispune sub hidroizolatie. Solutia este folosita atat la terase circualbile cu trafic tredus cat si la terasele de gradina cu vegetatie cu inaltime mica. In functie de fiecare mod de rezolvare se alege un material termoizolant care corespunde incarcarilor.

Terasele inversate sunt terasele in care hidroizolatia se dispune sub materialul termoizolat. Acest tip de rezolvare a aparut din cauza necesitatii de a proteja hidroizolatia la incarcari mari si este posibil datorita faptului ca polistirenul extrudat este neafectat de prezenta apei si se comporta foarte vine sub sarcini mari.

Solutia se recomanda in special pentru terase cu circulatie pietonala intensa, terase gradina cu vegetatie de inaltime medie sau mare si pentru terasele utilizate ca parcare pentru masini. Grosimea necesara de termoizolatie precum si comportamentul la vapori se calculeaza pentru fiecare caz in parte.

Trebuie sa retinem ca in functie de umiditatea incaperilor deb planseu si de modul de rezolvare a detaliilor poate fi necesar monatrea unei membrane de difuzie a vaporilor sub hidroizolatie sau mintareaunei pelicule ca bariera contra vaporilor.