Izolarea termica si hidroizolarea casei
Variatiile termice din interiorul casei sunt datorate amplasarii surselor de caldura, distributiei maselor de aer, impartirii spatiului util, umditatii aerului, cat de variatiilor termice din casa, care duc la definirea gradientului de temperatura din pereti, acoperis sau fundatie.
Principala solutie, pentru a evita toate necazurile aratate mai sus, este proiectarea termoizolatiei tinand cont de doi parametri fizici importanti in acest domeniu: punctul de roua si punctul de inghet.
Calculul termic al peretilor, fundatiei si acoperisurilot, al termoizolarii casei in general trebuie sa se faca tinand cont si de atmosfera contine vapori de apa. Transformarile de faza ale vaporilor din aerul existent in porii si fisurile casei, igrasie, infiltratii de apa, umezirea termoizolatiei cu condens si pierderea calitatilor termice, etc.
Punctul de roua al apei este temperatura unui material care delimiteaza valoarea maxima a temperaturilor la care vaporii de apa ce se afla in contact cu acest material se satureaza si are loc transformarea de faza din vapori in apa lichida, in conditii de umiditate, temperatura si presiune ale aerului din mediul in care se afla materialul.
Punctul de inghet este temperatura la care in conditii date de presiune si umiditate a mediului, apar primele cristale de gheata in fisurile sau porii dintr-un material in care vaporii de apa au condensat si apa lichida coexista cu gheata. Punctul de inghet al apei la presiune normala este de 0 grade.