Schimbul de caldura intre interior si exterior este un fenomen nestationar, variabil in timp, tributar conditiilor de presiune, temperatura, modului  in care se distrubuie densitatea si transformarilor de faza: inghet, dezghet, vaporizare, condensare, specifice amestecului aer apa din atmosfera.

Cititi mai multe despre hidroizolatii.

Atit in atmosfera cit si in structura materialelor de constructie, schimbul de caldura se realizeaza sub toate cele 3 forme: convectie, radiatie, conductie.

Majoritatea materialelor de constructie, cu exceptia celor compacte, au o structura capilar-poroasa, alcatuita din cavitati si schelet rigid, care poate sa contina apa in diferite forme, la presiuni diferite de ele din exterior. Aerul si apa migreaza prin reteaua de capilare si pori.

In consecinta caldura apare si se transmite in cavitati concomitent sub mai multe forme: conductie intre scheletul solid si in amestecul aer apa, convectie si radiatie locala datorate scurgerilor aerului, apei si diferentelor de temperatura intre fetele opuse ale peretilor, schimburi repetate de faza in cavitati.

La materialele poroase des intalnite in constructii conductia termica nu apare in stare pura pentru ca fluidele existente in capilare pot sa ewfectueze scurgeri prin micropori si microfisuri. Apare transfer termic prin convectie chiar [prin radiatie la nivel de mirostructura in materialele de constructii.

O proprietate importanta aplicativ este proprietatea gazelor de a realiza cel mai redus tramsfer termic prin conductie.