Despre izolarea termica
Izolarea termica este cu atat mai buna cu cat materialul de constructie este mai uscat, deci o izolare termica buna este strans legata de o hidroizolare buna.
Spre exemplu, polistirenul expandat daca se uda, isi pierde aproximativ de 20 ori calitatea de izolator termic, ajungind sa valoreze, termic vorbind, cu caramida la aceeasi grosime.
Caldura ajunge la suprafetele peretilor si acoperisului, atat in interior cat si din exteriorul casei, in principal prin fenomene de convectie si radiatie, iar la fundatie prin toate formele de transfer termicL convectie, conductie si radiatie, se observa ca, la nivelul calculului, cele doua forme de transfer se cumuleaza.
Circuitul aerului cald din cladire si acumularea caldurii in zonele tavanelor, acoperisurilor, impartirea spatiului util al casei, circuitul aerului exterior se datoreaza amplasarii si pozitionarii locuintei, si au un cuvant greu de spus in stabilirea modeului de termoizolare al imobilului. Aerisirile, cosurile, si imbinarile dintre elementele constructive ale oricarei casei au un rol deosebit in pierderile de flux termic masiv.
Schimbul de caldura intre interior si exterior este un fenomen nestationar, variabil in timp, tributar conditiilor de temperatura, presiune, mod de distributie a caldurii, mod de distributie a deinsitatii si transformarile de faza soecifice amestecului aer apa din atmosfera terestra.