Acoperisuri cu terasa
Terasele fac parte din categoria acoperisurilor plate, avand o larga utilizare la cladiri de locuit si social-culturale, datorita avantajelor pe care le prezinta: nu necesita sarpante care sunt costisitoare, au inaltime de constructie redusa, sunt elastice si pot fi utilizate in scopuri gospodaresti.
Cititi si despre acoperis casa.
Pantele acoperisurilor terasa sunt cuprinse intre 2 si 7% fiind conditionate de indepartarea cat mai rapida a apei si de faptul ca acestea sunt circulabile sau necirculabile sau cu panta de 2-3%.
Alcatuirea de principiu a unui acoperis terasa se face raportat la cerintele pe care trebuie sa le satisfaca. Astfel, datorita structurii loc compacte si a utilizarii unor invelitori continue cu permeabilitate redusa la aer si la vapori de apa, acoperisurile fac parte din categoria elementelor nerespirante si sunt recomandate peste spatii cu umiditati normale de exploatare.
La umiditati ridicate ale aerului interior se adopta terase cu un anumit grad de ventilare.
Partile principale ale unui acoperis terasa, diferentiate prin functiune si alcatuire constructiva sunt: planseul – ca element de rezistenta, stratul de panta, bariera de vapori, termoizolatie, suportul hidroizolatiei, stratul de difuzie, protectia hidroizolatiei, elemente accesorii.
Elementul de rezistenta la acoperisuri terasa se realizeaza sub forma de plansee de beton armat monolit sau prefabricat, a caror alcatuire constructiva depinde de structura de rezistenta a cladirii. Pentru suprafete mici se adopta plansee din beton armat a caror alcatuire devine mai complexa pe masura cresterii dimensiunilor in plan.